Fotoalbum

Det er nødvendigt at proviantere godt inden i starter, for man bruger noget energi på det her!

Så er vi klar til start. Mentalbeskriveren forklarer det kommende forløb. Der dannes en "flok" af mennesker, der følger hunden hele forløbet igennem, og som den kan søge sikkerhed hos, hvis den bliver bange. Hvert element starter med at man går gennem flokken, for at vise hunden, at her er flokken den kan søge hen til. Der tales, kæles ikke med hunden, og flokken forholder sig fuldstændig stille under hvert element. Du må kun tale til din hund, hvis mentalbeskriveren siger det. Der gives ikke godbidder undervejs og du rører og kæler kun hunden, når du får besked på det.

Element 1a: Kontakt. Her går vi hen til testleder og snakker og hilser, giver hånd. Ønskeprofil: Tager selvstændig kontakt eller når føreren tager kontakt. Balanceret. Det passede fint med hvad Duncan gjorde.

Element 1b: Håndtering. Her tager testleder hunden fra føreren og går væk med den. Ønskeprofil: Følger med uden besvær. Ingen problemer - Duncan fulgte velvilligt med. Element 1c: Håndtering. Her rører testleder flere steder i hoved og på krop af hunden. Ønskeprofil: Lader sig håndtere. Duncan: Ingen problemer. Hun kunne da bare røre.

Element 2a: Leg - engagement. Her kastes en klud mellem fører og testleder flere gange. Testleder kaster den herefter til siden. Hunden skal så gå hen til kluden, tage den og evt. bringe den tilbage. Ønskeprofil: Leger - starter langsomt. Bliver aktiv. Duncan var med det samme interesseret. Havde focus på kluden og løb hen til den da den blev kastet til siden.

Element 2b: Leg - greb. Ønskeprofil: Griber med hele munden, tager fat. Duncan: Ingen problem 1. gang. Mindre interesse 2. gang. Blev hos fører 3. gang. Han havde lugtet lunten at den kom hen til mig igen! Klog hund.

Det her er 2. gang hvor han går hen og snuser til kluden og derefter lader den ligge. :o/

Element 2c - træk. Her forsøger testleder at få hunden til at tage fat i kluden og lege trækkeleg. Ønskeprofil: Tager straks fat og holder fast. Rusker og trækker til testlederen slipper. Duncan: Ja sådan lidt efter lidt. De skulle nok have fundet på noget mere spændende end den der klud han allerede HAVDE snuset til og haft i munden, for nu var den ikke så interessant mere! Han tog da fat men det der med at ruske og trække til testleder gav slip, det gad han da ikke!

Element 3a - Jagt. Her skal hunden fange en kanin (rolig: det er bare en klud i en snor) der farer frem og tilbage mellem nogle pinde. Ønskeprofil: Starter og fuldfører med høj fart. Duncan: Startede i god fart og fuldførte tøvende. Ikke helt interesseret.

Element 3b - fangst. Her skal hunden tage kaninen i munden. Ønskeprofil: Tager byttet straks. Målbevist. Duncan: Ja, anden gang var han helt klar på hvad det gik ud på. Han startede langsomt, accelerede og fik fat i byttet og løftede det stolt op.

Element 4: Aktivitetsniveau. Her står fører helt stille med ryggen til flokken i 3 minutter. Man skal se hvad hunden finder på og hvordan den opfører sig de 3 minutter. Ønskeprofil: Opmærksom - står, sidder eller ligger. Duncan: Lidt usikker på hvorfor vi skulle så der. Stod og gik lidt rundt om mig og kiggede hele tiden opmærksomt på flokken.

Element 5a: Overraskelse. Her bliver en kedeldragt pludseligt hevet op i luften ca. 4 meter fra os. Ønskeprofil: Stopper - kort stop. Ingen undvigelser. Duncan: Stoppede brat op og gik lidt til siden, men havde hele tiden focus. Knurrede lidt og kiggede på mig hvad vi skulle gøre. Element 5b: Overraskelse - trusler/angreb. Ønskeprofil: En eller to trusselshandlinger. Duncan: Jo jo, knurrede da af den der ting. Var ikke aggresiv, mere lidt usikker.

Element 5c: Overraskelse - nysgerrighed. Ønskeprofil: Går frem uden hjælp, evt. med lav kropsholdning. Duncan: nej ikke helt uden hjælp, men absolut med lav kropsholdning. Jeg måtte først gå halvt fremt til kedeldragten og derefter helt hen til den og snakke med den (Vores hed Anni - Charlottes i Jylland hed Jesper). Derefter kom Duncan lidt usikkert hen til den.

Element 5d: Overraskelse - afreaktion. Her bliver kedeldragten lagt ned og hunden skal finde ud af at den er ufarlig. Ønskeprofil: Ingen undvigemanøvre. Duncan gik sammen med mig hen til den liggende kedeldragt og snusede forsigtigt til den. Ingen undvigemanøvre. Efterfølgende skal man gå 3 gange forbi den rejste kedeldragt. Første gang lavede han en lille bue, 2. og 3. gang gik han bare med forbi.

Element 6a: Lyd - skræk. Her bliver kæder pludseligt trukket over metalplader når man er lige ud for. Fører skal slippe snor og vende sig mod pladen og stå helt stille. Ønskeprofil: Stopper - kort stop. Ingen undvigelser. Duncan: Stoppede brat. Gik 2 meter videre. Stoppede. Havde focus mod pladen hele tiden. Han var lidt usikker og gik 3 meter videre. Kom tilbage til mig.

Element 6a: nysgerrighed. Ønskeprofil: Går frem uden hjælp, evt. med lav kropsholdning. Duncan: Nej, han skulle have lidt hjælp. Jeg skulle først gå halvt hen mod pladen. Derefter helt hen til pladen og til sidst sætte mig på hug og tale med pladen. Den hed igen Anni! Og først da kom Duncan hen til pladen. Lav kropsholdning? Ja mon ikke! Han nærmest smøg sig hen af jorden indtil han nåede helt derhen. Derefter rørte han pladen og fik ros. Element 6c: Lyd - afreaktion. Her skal man gå frem og tilbage forbi pladen, uden at hunden laver undvigemanøvre. Ønskeprofil: Ingen undvigemanøvre. Duncan: 1.gang svingede han ovre på min højre side. 2. og 3. gang gik han fint forbi sammen med mig uden at vige, men med lav haleføring.

Element 7a: Spøgelser - skræk. Her begynder 2 spøgelser langsomt og truende at gå frem mod hunden. Ønskeprofil: Viser ingen undvigemanøvre. Duncan: Gik frem og gøede, trak sig hen ved min side men hele tiden med focus på spøgelserne. Gik frem igen og stod klar.

Her står han ved min side og observerer spøgelserne, der kommer nærmere.

Her gør han igen og går frem mod dem. Ønskeprofil: En eller to trusselshandlinger i en del eller hele forløbet. Duncan Gik igen frem mod dem og gøede af dem, så det var jo fint.

Skulle lige have lidt opbakning til det 1. spøgelse.

Element 7c: Spøgelser - afreaktion. Her skal hunden uden line søge kontakt til spøgelserne uden aggresivitet. Ønskeprofil: Går frem til figuranten uden hjælp, evt. med lav kropsholdning. Duncan: Skulle lige have lidt hjælp. Da jeg gik 2 meter hen mod det ene spøgelse, gik han forsigtigt og nygerrigt hen og tog kontakt. Da jeg havde afmaskeret det ene spøgelse, var han ellerede henne og røre ved det andet og fik stor ros for det. Derefter var de ligesom ikke interessante mere og han havde knap tid til at får kæl og kram fra de 2 spøgelser der nu var blevet almindelige mennesker, der sad på hug for at hilse. :o)))

Element 8: Skarp lyd. Her affyres først under leg 2 skud med 15 sekunder imellem. Derefter tages hunden i snor og der affyres igen 2 skud med 15 sekunder imellem Ønskeprofil: Viser sig ikke berørt. Hurtig kontrol siden uberørt. Duncan: Var svær at få i leg fordi det var den der uinteressante klud, som han jo allerede HAVDE set. Men vi løb frem og tilbage og da det første skud lød, stoppede han op, kiggede og genoptog legen med mig. Under 2. skud kiggede han op og legede videre. Under de 2 sidste skud stod han bare stille og kiggede i retning af lyden. Så det var bare helt fint! Jeg har desværre ingen billede af 8. element, så i må nøjes med dette istedet.

Her er en billedbeskrivelse af vores dag på Mentalbeskrivelse i Hillerød den 05.09.09. Der er tekst til hver enkelt billede, så hvis du bladrer frem fra billede 1, får du hele forløbet med tekst til. Det anbefales på det varmeste at du melder din hund til sådan en mentalbeskrivelse, for det er en kanon oplevelse for jer begge og du lærer MEGET om din hund. Og send så bedømmelsen til vore klub DDBK, så de kan bruge det i kampen for at vores race ikke får restriktioner eller på et tidspunkt bliver forbudt. Det er vigtigt, det her! Vær med i kampen og vær en ansvarlig hundeejer.
Både hund og fører bliver godt mentalt brugt på sådan en dag. Da vi kom hjem og fik pakket ud, gik vi omkuld på sofaen og sov 4 timer i træk. Men det har bare været en kanon oplevelse for os begge. Prøv det! - Det er SJOVT!
Tak til Lonemor og Rudifar for at de brugte denne ferielørdag på at være chauffør, flok og hundesitter for os :o)))